2019. január 16., szerda

Magyarok Nagyasszonya fesztivál


Minden év októberében, Magyarok Nagyasszonyának ünnepe környékén (október 8.) megrendezésre
kerül az Egyházzenei Fesztivál. Ez a többé-kevésbé egy hétig tartó rendezvénysorozat koncertek és liturgán belüli zenei alkalmak tömegét kínálja minden egyházzene iránt érdeklődőnek, felvonultatva nemzetközi és hazai együtteseket egyaránt. Európának olyan vezető liturgikus kórusait hallhattuk már a fesztiválon a korábbi években, mint a Capella Sistina (a vatikáni pápai énekkar), a Westmindster Cathedral Choir, az Athéni Bizánci Férfikar, vagy a Montserrat-i Escolania Fiúkar.
Ebben az évben 11 településen, 20 helyszínen 26 rendezvény alkotta a fesztivált; művészeti vezetője Bubnó Tamás volt. A külföldi vendég-együttesek között találjuk a lipcsei Tamás Templom legendás fiúkórusát, a Moszkvai Ortodox Szólistákat, és a rangos francia énekegyüttest, A Sei Voci-t.

Itt lehet olvasni az idei eseménysorozatról, a 2002-es évi fesztivál kapcsán megírva pedig itt olvasható a története.

A piliscsabai Pázmáneum talán hangversenyek céljára nem éppen a legalkalmasabb nagytermében tartott fantasztikus zárókoncerten e sorok írójának is szerencséje volt jelen lenni. Különféle egyházak zenei hagyományába tekinthettek bele a hallgatók, fellépett a Soli Deo Gloria református énekkar, a Pasaréti Szent Antal Kórus, a Baptista Központi Énekkar, a Collegium Musicum Jaurinense, a Szent Efrém Férfikar , a Gödöllői Schola-tábor együttesei és Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora. Végül egy-egy Kodály és Liszt mű közös eléneklésével tisztelegtek a részt vevők a nagy magyar zeneszerzők előtt.

[Jövőbeli PÁgi megjegyzés: a fesztivál már sajnos megszűnt.]

Nincsenek megjegyzések: